shape

#welovesociety 26-02-2019 - Actueel item

Sexy foto's versturen. Veel mensen doen het, maar wat zijn de consequenties?

Het blijkt dat veel jongeren zich niet genoeg beseffen wat de gevolgen zijn van het doorsturen van sexy foto's. Elsbeth Reitzema van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers geeft daarover het volgende aan "Degenen die erop staan kunnen zich schuldig voelen, zich ervoor schamen, uitgelachen worden. Ze willen misschien niet meer naar school of zelfs niet meer leven." Kortom het is een groot probleem. Tijd voor bewustwording en gedragsverandering.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vorige maand een onderzoek uit laten voeren naar waarom jongeren naaktfoto's doorsturen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat er veel verschillende redenen zijn. Wraak nemen speelt vaak een grote rol, maar ook het versterken van vriendschappen of het ontladen van spanning. Wat ook genoemd wordt is het vergroten van de eigen populariteit. De politie raadt jongeren daarom aan om helemaal te stoppen met sexting. Hier denken andere organisaties echter anders over. Rutgers geeft aan niet zo ver te willen gaan. Het sturen van een foto naar een vriendje of vriendinnetje is geen probleem, maar het probleem zit hem in het doorsturen. Kortom, we moeten jongeren voorbereiden op de gevolgen. Ze moeten weten dat doorsturen zonder toestemming van iemand onder de 16 jaar zelfs strafbaar is.

Momenteel zien we dat er aandacht op middelbare scholen is voor dit onderwerp. Rutgers ziet het liefst dat er al voorlichtingen plaats vinden op de basisschool als het gaat om dit onderwerp. Bijna alle kinderen in groep 7 en 8 hebben al een mobiel en zitten op social media. Vroeg beginnen met voorlichten en jongeren bewust maken van de consequenties, voordat ze daadwerkelijk zelf met de foto's te maken krijgen is hun advies. En tot slot, krijg je sexy foto's doorgestuurd? Wis deze dan, meld het bij degene die erop staat en spreek degene die het doorstuurt aan. Help elkaar bewust te worden, alleen zo stopt het doorsturen.

Bron: nos.nl


Het laatste nieuws

Week van de mediawijsheid

Toen je jong was sprak je waarschijnlijk ergens in de buurt af met je vrienden. Maar...

Item bekijken

Stichting Omgaan met Pesten vanaf nu op de lijst van het Nationaal Sportakkoord

Stichting Omgaan met Pesten staat vanaf nu op de lijst van het Nationaal Sportakkoord. Al...

Item bekijken

#welovesociety en Meester en Meester slaan handen ineen omtrent RI&E

#welovesociety en Meester en Meester zijn per 1 januari een unieke samenwerking aangegaan...

Item bekijken
Onderwijs

Whitepaper 'Jouw kind online!'

'Kinderen moeten niet te veel naar hun beeldscherm staren.' Het is een uitspraak die je...

Item bekijken

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Download aanvragen

Vul onderstaand formulier in en ontvang de digitale download-link direct per e-mail.

Hiermee stemt u in dat wij eenmalig contact met u mogen opnemen