#welovesociety 17-05-2019 - Actueel item

De gouden regel voor docenten: onderneem altijd actie bij ongewenst online gedrag

Overal kom je het tegen: jongeren en kinderen op hun mobiele telefoon. Of het nu op school is, bij de voetbal of thuis. Vaak gaat het goed, maar wat als het mis gaat? Voor scholen geldt dan één gouden regel: onderneem altijd actie naar aanleiding van ongewenst online gedrag. Voor scholen is het lastig te bepalen waar de verantwoordelijkheid ligt. Hierdoor wordt er vaak niets gedaan. Echter laat de praktijk zien dat voorvallen op social media die buiten schooltijd gebeuren ook een grote impact hebben onder schooltijd. Dit is merkbaar door ruzies, onrust en spanningen bij of tussen leerlingen.

Ingrijpen als school is daarom erg belangrijk. Leerlingen moeten zich veilig voelen op school en het aanpakken van een incident is hier een onderdeel van. Aanleidingen kunnen bijvoorbeeld ruzies zijn of buitensluiten, maar ook het verspreiden van beeldmateriaal en het hacken van accounts.

Het is belangrijk dat je als docent of schoolleiding altijd reageert op het voorval. Op deze manier geef je grenzen aan. Mogelijkheden om te reageren zijn het incident bespreken en maatregelen treffen richting de dader. Daarnaast is het belangrijk om het team en de ouders te informeren. Vergeet niet om het slachtoffer hulp te bieden door te wijzen op de vertrouwenspersoon en afhankelijk van de ernst van het incident de politie.

Mocht je als school al preventief aan de slag willen gaan met deze onderwerpen? Kijk dan eens naar het onderwijsaanbod van #welovesociety.

Het laatste nieuws

De puberteit, wat gebeurt er toch allemaal?

De puberteit is de periode om los te komen van je ouders. Help, dat is eng. Wat wordt er...

Item bekijken
Onderwijs

Regeren is vooruitzien

Het is 8.25 uur. Langzaam druppelen de leerlingen de klas binnen. “Een les over internet....

Item bekijken
Bedrijfsleven Overheid

Mensenrechten voor iedereen

Vandaag is de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Oftewel: een dag om extra...

Item bekijken

Full Focus

Full focus. Ik hou van deze term. Hier schuilt vooral een verlangen in. Ik hou er nu...

Item bekijken

mensen hebben ons #welovesociety
statement onderschreven, jij ook?

(Locaties zijn indicatief)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief