#welovesociety 18-11-2019 - Actueel item

Full Focus

Full focus. Ik hou van deze term. Hier schuilt vooral een verlangen in. Ik hou er nu eenmaal van om nuttig te zijn, ergens aan bij te dragen. Bijdragen aan mijn collega’s en mijn werkgever, iets bijdragen aan de maatschappij, van waarde zijn in mijn sociale leven etc. Dit uit zich in oneindige to-do-lijstjes afvinken en zorgen dat ik iets doe met de meldingen die ik ontvang op mijn apparaten. En wat voelt dat heerlijk, zo nuttig te zijn, alle meldingen te checken en alle taken op je to-do-list af te strepen!

Toch zijn die o zo fijne to-do-lijstjes nooit klaar. Er komen elk moment van de dag nieuwe meldingen, lijstjes, e-mails en WhatsApp-berichten bij. Voordat je het weet heb je allerlei lijstjes naast, en vaak ook door, elkaar lopen en lijkt het punt ‘hèhè, ik ben klaar’ wel heel ver weg. Stiekem ben ik verslaafd geraakt aan dit gevoel. Het gevoel van iets moeten doen en de drang om nuttig en productief bezig te zijn. Dus hierbij mijn coming out: ik ben verslaafd geraakt aan alle lijstjes en prikkels in mijn leven. Ik ben verslaafd geraakt aan alles tegelijk doen, want dat kan ik gewoon. Althans dat denk ik. Dan nu de pijnlijke conclusie: dit werkt niet, voor niemand…

Focus en aandacht, dit zijn de kernwoorden en ook de kerncompetenties waarmee jij je kunt onderscheiden van anderen in onze wereld vol prikkels. De prikkels zullen blijven en alleen maar toenemen, dus de vraag is: hoe ga jij hiermee om? Wie of wat bepaalt waar jij je tijd en aandacht aan besteedt? Wie kan dit het beste bepalen? Jijzelf! Jij bent eigenaar van je tijd en aandacht en dus ook van je agenda en wanneer je wat doet. Belangrijk is ook de waarom vraag hierachter: waarom doe je wat je doet. Verlies jezelf niet in de prikkels of het afstrepen van je to-do-list ook al voelt dit op korte termijn lekker en geeft dit voldoening. Elke Gerearts zei het op het Stresstival vorige week in Amsterdam wel erg mooi: ‘When you are hunting elephants, do not get distracted by chasing rabbits’. Waar is waar, al die mailtjes, to-do-lijstjes zijn allemaal konijnen en niet die grote olifant waar je eigenlijk aan moet beginnen. Dus wat is jouw olifant? Want dat, dat is full focus.

Dit artikel is in samenwerking met Werkis / verder met werk geschreven.
Auteurs: Marije de Laat, Operationeel Manager & Trainer #welovesociety & Madelon Sporrel, HR Manager & Loopbaancoach

Het laatste nieuws

Onderwijs

Home of esports en #welovesociety gaan de samenwerking aan

Na een verkennend traject hebben Home of esports en #welovesociety de handen...

Item bekijken
Bedrijfsleven Overheid

Vacatureclichés

Vacatureclichés. Als ik jou vraag wat dat zijn, is de kans heel groot dat je antwoordt...

Item bekijken
Onderwijs

FAQ: Wat is het verschil tussen online en offline pesten?

Het verschil tussen online en offline pesten bevindt zich in een grijs gebied. Dit komt...

Item bekijken
Bedrijfsleven Overheid

FAQ: Hoe herken je discriminatie tijdens het werving- en selectieproces?

Vaak ligt discriminatie tijdens het werving- en selectieproces er niet dik bovenop. Let...

Item bekijken

mensen hebben ons #welovesociety
statement onderschreven, jij ook?

(Locaties zijn indicatief)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief