shape

#welovesociety 04-04-2019 - Actueel item

Games goed voor de ontwikkeling van pubers

Apex Legends, de online spelhit, biedt jongeren de kans om zichzelf te ontwikkelen. Het gaat niet alleen om het gameplezier en de communicatie met leeftijdsgenoten. Het spel geeft ook gelegenheid tot gezond verzet tegen ouders. Kortom, gamen levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van pubers.

Spellen als Apex Legends hebben een magnetische aantrekkingskracht op jongeren. Wie online goed is in het spelen van spellen, kan van een schichtige puber uitgroeien in een stoere man of vrouw. Online wordt deze puber gewaardeerd als persoon en is hij held als het gaat om het uitspelen van het spel. Daarnaast kun je ook aan de slag met je uiterlijk en je naam. Online bezitten deze pubers een macht die ze offline niet kunnen bereiken.

Apex Legends is vooral populair bij 12-16 jarigen. “In het ontwikkelen en opgroeien van kinderen hebben zulke culturele uitingen een belangrijke betekenis,’’ zegt hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken, onder meer verbonden aan de Erasmus Universiteit en het Windesheim in Zwolle. ,,Jongeren kunnen er met elkaar over praten, er hun smaakbeleving aan toetsen en hun eigen krachten meten met anderen. Voor jonge adolescenten zijn dat belangrijke elementen.’’

Vriendschappen
Online gamen biedt deelnemers een alternatief sociaal netwerk. Ze ontmoeten elkaar in diverse chatdiensten, maar ook door het streamen van spelvideo’s op YouTube of Twitch. Online vriendschappen zijn hecht en serieus. Zo geeft Danny, een 17-jarige leerling media en redactie aan het ROC van Amsterdam aan dat hij met zijn online vrienden een appgroep heeft. Per dag speelt de scholier zo twee uur op zijn Playstation, “in het weekend soms wel de hele dag”. Hij gamet om los te komen van de offline wereld. Door het gamen kan hij de verplichtingen en de druk loslaten. Online is alles minder gedwongen en ontspannen en hij geeft aan dat hij online makkelijker en vrijer intieme informatie deelt. “Ze zullen minder snel iets doorvertellen, omdat ze de meesten uit mijn omgeving niet kennen. Daardoor vertel ik hun meer.’’ Aldus Danny.

De opvoeding
Jongeren ontdekken via de games hun eigen identiteit. Op deze manier komen ze los van hun ouders. “Nu zijn het games’’, aldus Nikken, ‘’vroeger was het popmuziek. Dat begrepen ouders ook niet. Hoe meer verzet, hoe groter de kans dat ze het juist fantastisch vinden.’’ Gamen is belangrijk voor het ontwikkelen van hun persoonlijkheid. Op deze manier kunnen ze oefenen met hoe ze eruit willen zien. Dit is belangrijk om sociale vaardigheden snel te ontwikkelen. Wel is het belangrijk dat je als ouders nieuwsgierig blijft naar hun belevingswereld. Vraag waarom ze het doen en wat het ze brengt.

Verslaving
Games kunnen een negatieve invloed hebben op pubers. Gamen is vaak uitdagender dan het gewone leven, alleen we moeten het niet overdrijven, want slechts een klein deel van de gamers raakt echt verslaafd. Het is belangrijk dat jongeren afgeleid worden. Als ouder kan je hiervoor zorgen door sporten en andere hobby’s aan te bieden en ervoor te zorgen dat er vrienden langs blijven komen.

Bron: AD.nl

Het laatste nieuws

Maak kennis met Thijs!

Thijs Vonkeman is de nieuwe accountmanager van #welovesocietyDeze maand is het team van...

Item bekijken
Onderwijs

Onderscheid jij echt van nep?

Door de komst van social media is nepnieuws amper meer te vermijden. Met name de jonge...

Item bekijken
Onderwijs

Kijktip: Eindeloos Gepest

Column door: Evie Langeveld Bij toeval kwam ik vorige week een documentaire van de...

Item bekijken
Onderwijs

#welovesociety doet mee met Stip It

Heb jij de vier stippen op de hand van onze trainer Kevin al voorbij zien komen? De...

Item bekijken

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Download aanvragen

Vul onderstaand formulier in en ontvang de digitale download-link direct per e-mail.

Hiermee stemt u in dat wij eenmalig contact met u mogen opnemen