Afgetrainde fitnessmodellen, exotische reisfoto’s en perfecte foto’s staan vaak in het contrast met onze niet zo exotische levens. Dit zou bijdragen aan mentale problemen als onrust, depressie, slaapproblemen en problemen met het zelfbeeld van jongeren. Instagram zou het hevigst bijdragen aan het negatieve zelfbeeld van jongeren, dit blijkt uit onderzoek van Royal Society for Public Health.
Gedurende het onderzoek werden zo’n 1.500 mensen tussen de 14 en 24 jaar getest op de invloed van sociale media op de gezondheid. Het resultaat? Alleen YouTube blijkt een positief effect te hebben op de gesteldheid van jongeren. Andere sociale netwerken hebben over het algemeen een negatieve impact. Van minst schadelijk naar schadelijk wordt Twitter als minst schadelijk gevonden, gevolgd door Facebook, Snapchat en uiteindelijk Instagram. De onrealistische verwachtingen en de ‘fear of missing out’ kunnen het zelfvertrouwen flink schaden. Daarnaast verergeren cyberpesten en een gebrek aan slaap deze issues.
Toch komen uit het onderzoek ook positieve bevindingen voort. Zo’n 70% van de respondenten vindt emotionele steun op social media tijdens moeilijke tijden en vindt dat hun account een mogelijkheid tot positieve zelfexpressie biedt. De problemen op de sociale media liggen dus vooral bij het feit dat beelden niet altijd stroken met de realiteit.
Bron: Quotenet
Thijs Vonkeman is de nieuwe accountmanager van #welovesocietyDeze maand is het team van...
Item bekijkenDoor de komst van social media is nepnieuws amper meer te vermijden. Met name de jonge...
Item bekijkenColumn door: Evie Langeveld Bij toeval kwam ik vorige week een documentaire van de...
Item bekijkenHeb jij de vier stippen op de hand van onze trainer Kevin al voorbij zien komen? De...
Item bekijken