#welovesociety 05-08-2019 - Actueel item

Instagram schadelijk voor mentale gezondheid

Afgetrainde fitnessmodellen, exotische reisfoto’s en perfecte foto’s staan vaak in het contrast met onze niet zo exotische levens. Dit zou bijdragen aan mentale problemen als onrust, depressie, slaapproblemen en problemen met het zelfbeeld van jongeren. Instagram zou het hevigst bijdragen aan het negatieve zelfbeeld van jongeren, dit blijkt uit onderzoek van Royal Society for Public Health.

Gedurende het onderzoek werden zo’n 1.500 mensen tussen de 14 en 24 jaar getest op de invloed van sociale media op de gezondheid. Het resultaat? Alleen YouTube blijkt een positief effect te hebben op de gesteldheid van jongeren. Andere sociale netwerken hebben over het algemeen een negatieve impact. Van minst schadelijk naar schadelijk wordt Twitter als minst schadelijk gevonden, gevolgd door Facebook, Snapchat en uiteindelijk Instagram. De onrealistische verwachtingen en de ‘fear of missing out’ kunnen het zelfvertrouwen flink schaden. Daarnaast verergeren cyberpesten en een gebrek aan slaap deze issues.

Toch komen uit het onderzoek ook positieve bevindingen voort. Zo’n 70% van de respondenten vindt emotionele steun op social media tijdens moeilijke tijden en vindt dat hun account een mogelijkheid tot positieve zelfexpressie biedt. De problemen op de sociale media liggen dus vooral bij het feit dat beelden niet altijd stroken met de realiteit.

Bron: Quotenet

Het laatste nieuws

De puberteit, wat gebeurt er toch allemaal?

De puberteit is de periode om los te komen van je ouders. Help, dat is eng. Wat wordt er...

Item bekijken
Onderwijs

Regeren is vooruitzien

Het is 8.25 uur. Langzaam druppelen de leerlingen de klas binnen. “Een les over internet....

Item bekijken
Bedrijfsleven Overheid

Mensenrechten voor iedereen

Vandaag is de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Oftewel: een dag om extra...

Item bekijken

Full Focus

Full focus. Ik hou van deze term. Hier schuilt vooral een verlangen in. Ik hou er nu...

Item bekijken

mensen hebben ons #welovesociety
statement onderschreven, jij ook?

(Locaties zijn indicatief)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief