shape

#welovesociety 08-03-2019 - Actueel item

Je salarisstrookje inzichtelijk voor je collega’s?

Al jaren wordt er over gesproken: de kloof tussen mannen en vrouwen als het gaat om loon. PvdA, GroenLinks, SP en 50Plus willen dat er nu echt verandering gaat komen. Werknemers moeten inzage krijgen in salarisstrookjes van collega’s in vergelijkbare functies.

Inmiddels is er door deze vier partijen een wetsvoorstel ingediend. Het doel: bedrijven met minimaal vijftig werknemers laten bewijzen dat ze hun mannelijk en vrouwelijk personeel voor hetzelfde werk hetzelfde moeten betalen. Nu vragen de meeste werknemers zelf aan collega’s wat ze verdienen. Met de komst van de wet willen deze partijen de bewijslast omdraaien.

Loonkloof aanwezig
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de loonkloof aanwezig blijft. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verdienden vrouwen in het bedrijfsleven 19% minder dan hun mannelijke collega’s. Bij de overheid was dit 8%. Word je oneerlijk behandeld? Dan kun je hiervoor naar het College voor de Rechten van de Mens. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk

De nieuwe wet
Als de nieuwe wet wordt aangenomen krijgen werknemers ten alle tijde recht tot inzage in de salarissen van collega’s in vergelijkbare functies. De vraag is alleen of dit in strijd is met de privacy van medewerkers. Initiatiefnemer Lillianne Ploumen van de PVDA kondigde twee jaar geleden al een gelijke beloningswet naar IJslands voorbeeld aan. Deze wet geldt alleen voor bedrijven met minimaal vijftig werknemers zodat de beloning niet herleidbaar is naar één specifieke collega. Als bedrijven aantonen dat ze gelijk betalen voor gelijk werk, dan krijgen ze een certificaat. De controle komt in handen van de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bron: AD

Het laatste nieuws

Algemeen

Zo neem jij een 'digitale detox'

Het is weer zomer en dat betekent dat velen van ons bijna mogen gaan genieten van...

Item bekijken
Algemeen

We zwaaien uit!

Deze zomer verlaat onze huidige Operationeel Manager #welovesociety. Evie heeft zich het...

Item bekijken
Onderwijs

Waarom we allemaal kuddedieren zijn...

Als jij het doet, doe ik het ook Regelmatig bespreken we in klassen het onderwerp...

Item bekijken
Algemeen

#welovesociety heeft een NIEUWE training!

In onze nieuwe training over Gezonde Relaties bespreken we niet alleen het onderwerp...

Item bekijken

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Download aanvragen

Vul onderstaand formulier in en ontvang de digitale download-link direct per e-mail.

Hiermee stemt u in dat wij eenmalig contact met u mogen opnemen