Jongeren met een IQ onder de 85, zo’n 200.000 in Nederland, komen steeds vaker in de problemen door social media dan hun leeftijdsgenoten. De helft van de jongeren met een licht verstandelijke beperking legt online contact met vreemden en verspreiden seksueel getinte beelden (sexting). Op deze manier zijn zij steeds vaker slachtoffer van cyberpesten.
In opdracht van mediawijzer.net, uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut, is er een onderzoek gedaan onder zorg professionals naar online pestgedrag bij deze doelgroep. Ruim vier op de tien medewerkers in de zorg en het onderwijs merken dat de jongeren online gepest worden of zelf online pesten. Ook blijkt dat één op de zeven zorg professionals aangeven dat hun cliënten seksfilmpjes of foto’s van zichzelf versturen. Hoogleraar Mediaopvoeding Peter Nikken van de Erasmus Universiteit bevestigt dit: “Als we de cijfers vergelijken met ‘gewone’ kinderen, dan liggen die veel lager. Uitkomsten verschillen een beetje per onderzoek, maar gemiddeld genomen heeft 10 à 15 procent van de hongeren daar problemen mee, en soms nog minder”, aldus de hoogleraar.
Geen beleid
Volgens mediawijzer.net hebben zorginstellingen nog nauwelijks beleid hoe zorg professionals de jongeren in hun mediagebruik kunnen begeleiden. Het is dan ook belangrijk dat hier aandacht voor komt en blijft.
Bron: AD
Het is weer zomer en dat betekent dat velen van ons bijna mogen gaan genieten van...
Item bekijkenDeze zomer verlaat onze huidige Operationeel Manager #welovesociety. Evie heeft zich het...
Item bekijkenAls jij het doet, doe ik het ook Regelmatig bespreken we in klassen het onderwerp...
Item bekijkenIn onze nieuwe training over Gezonde Relaties bespreken we niet alleen het onderwerp...
Item bekijken