#welovesociety 30-01-2019 - Actueel item

Jongeren met licht verstandelijke beperking vaker slachtoffer van online pestgedrag

Jongeren met een IQ onder de 85, zo’n 200.000 in Nederland, komen steeds vaker in de problemen door social media dan hun leeftijdsgenoten. De helft van de jongeren met een licht verstandelijke beperking legt online contact met vreemden en verspreiden seksueel getinte beelden (sexting). Op deze manier zijn zij steeds vaker slachtoffer van cyberpesten.

In opdracht van mediawijzer.net, uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut, is er een onderzoek gedaan onder zorg professionals naar online pestgedrag bij deze doelgroep. Ruim vier op de tien medewerkers in de zorg en het onderwijs merken dat de jongeren online gepest worden of zelf online pesten. Ook blijkt dat één op de zeven zorg professionals aangeven dat hun cliënten seksfilmpjes of foto’s van zichzelf versturen. Hoogleraar Mediaopvoeding Peter Nikken van de Erasmus Universiteit bevestigt dit: “Als we de cijfers vergelijken met ‘gewone’ kinderen, dan liggen die veel lager. Uitkomsten verschillen een beetje per onderzoek, maar gemiddeld genomen heeft 10 à 15 procent van de hongeren daar problemen mee, en soms nog minder”, aldus de hoogleraar.

Geen beleid

Volgens mediawijzer.net hebben zorginstellingen nog nauwelijks beleid hoe zorg professionals de jongeren in hun mediagebruik kunnen begeleiden. Het is dan ook belangrijk dat hier aandacht voor komt en blijft.

Bron: AD

Het laatste nieuws

De puberteit, wat gebeurt er toch allemaal?

De puberteit is de periode om los te komen van je ouders. Help, dat is eng. Wat wordt er...

Item bekijken
Onderwijs

Regeren is vooruitzien

Het is 8.25 uur. Langzaam druppelen de leerlingen de klas binnen. “Een les over internet....

Item bekijken
Bedrijfsleven Overheid

Mensenrechten voor iedereen

Vandaag is de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Oftewel: een dag om extra...

Item bekijken

Full Focus

Full focus. Ik hou van deze term. Hier schuilt vooral een verlangen in. Ik hou er nu...

Item bekijken

mensen hebben ons #welovesociety
statement onderschreven, jij ook?

(Locaties zijn indicatief)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief