shape

#welovesociety 04-04-2019 - Actueel item

Meisjes in het VSO vaker in aanraking met seksueel grensoverschrijdend gedrag

Kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland hebben onderzoek gedaan naar seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit onderzoek is een vervolg op het grote onderzoek ‘Seks onder je 25ste’ uit 2017. Uit dit nieuwe onderzoek komt naar voren dat meisjes uit het voortgezet speciaal onderwijs vaker in aanraking komen met gedwongen seksuele handelingen, dan hun leeftijdsgenoten. Het gaat hierbij voornamelijk om tongzoenen of aanraken tegen de wil, maar ook geslachtsgemeenschap komt voor.

Het gaat met name om leerlingen met bijvoorbeeld een stoornis in het autistisch spectrum of ADHD. Deze meisjes zijn vaak beïnvloedbaar en hebben vanwege hun psychische problematiek vaker een iets lagere intelligentie, waardoor ze de bedoelingen van een ander moeilijker kunnen inschatten.Uit het veld kwamen al signalen naar voren dat dit overschrijdende gedrag een probleem is op scholen. Dat het verschil met reguliere scholen zo groot is, was alleen tot nu toe niet bekend. “Daar zijn we best van geschrokken” aldus een onderzoeker van Rutgers.

Seksuele voorlichting

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongens in tegenstelling tot meisjes, in seksuele ervaring, nauwelijks afwijken van leeftijdsgenoten uit het reguliere onderwijs. Rutgers en Soa Aids Nederland pleiten dan ook voor betere seksuele voorlichting, met name gericht op grensoverschrijdend gedrag. Deze jongeren en vooral meisjes zitten vaak op veel vlakken in een kwetsbare positie. Een positief punt is dat bijna alle jongeren die meewerkten wel aangaven verliefd te zijn geweest. Hierin verschillen ze niet of nauwelijks van hun leeftijdsgenoten in het reguliere onderwijs.

Het onderzoek

Aan het onderzoek hebben 1133 jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs deelgenomen. Wel zijn er wat beperkingen in het onderzoek vanwege de moeilijke doelgroep en het soms lage aantal respondenten. De onderzoekers hebben daarom ruime betrouwbaarheidsmarges gehanteerd.

Bron: Volkskrant

Het laatste nieuws

Maak kennis met Thijs!

Thijs Vonkeman is de nieuwe accountmanager van #welovesocietyDeze maand is het team van...

Item bekijken
Onderwijs

Onderscheid jij echt van nep?

Door de komst van social media is nepnieuws amper meer te vermijden. Met name de jonge...

Item bekijken
Onderwijs

Kijktip: Eindeloos Gepest

Column door: Evie Langeveld Bij toeval kwam ik vorige week een documentaire van de...

Item bekijken
Onderwijs

#welovesociety doet mee met Stip It

Heb jij de vier stippen op de hand van onze trainer Kevin al voorbij zien komen? De...

Item bekijken

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Download aanvragen

Vul onderstaand formulier in en ontvang de digitale download-link direct per e-mail.

Hiermee stemt u in dat wij eenmalig contact met u mogen opnemen