Amsterdam UMC, RIVM, het Nederlands Herseninstituut en Lifelines hebben onderzoek gedaan naar slapen en schermgebruik onder jongeren. Uit dit onderzoek komt naar voren dat jongeren die dagelijks voor het slapengaan hun scherm gebruiken later in slaap vallen doordat ze online blijven tot diep in de nacht, korter slapen en ’s nachts wakker worden.
Het onderzoek is eerder onder volwassenen uitgevoerd met dezelfde uitkomsten. Een mogelijke oplossing om slaapklachten te verminderen is het dragen van een oranje bril die het blauwe licht tegenhoudt. Het blauwe licht zorgt er namelijk voor dat je minder melatonine aanmaakt. Melatonine is een stof die je slaperig maakt. Ook werkt het als jongeren een week lang ’s avonds geen mobile device gebruiken zoals een laptop of telefoon.
Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van hun eigen gedrag, een uur voor het slapen gaan. Structureel slaaptekort leidt namelijk tot gezondheidsproblemen, het minder goed presteren en een slechter concentratievermogen. Kortom, leg die telefoon wat eerder weg.
Toen je jong was sprak je waarschijnlijk ergens in de buurt af met je vrienden. Maar...
Item bekijkenStichting Omgaan met Pesten staat vanaf nu op de lijst van het Nationaal Sportakkoord. Al...
Item bekijken#welovesociety en Meester en Meester zijn per 1 januari een unieke samenwerking aangegaan...
Item bekijken'Kinderen moeten niet te veel naar hun beeldscherm staren.' Het is een uitspraak die je...
Item bekijken