Overal kom je het tegen: jongeren en kinderen op hun mobiele telefoon. Of het nu op school is, bij de voetbal of thuis. Vaak gaat het goed, maar wat als het mis gaat? Voor scholen geldt dan één gouden regel: onderneem altijd actie naar aanleiding van ongewenst online gedrag. Voor scholen is het lastig te bepalen waar de verantwoordelijkheid ligt. Hierdoor wordt er vaak niets gedaan. Echter laat de praktijk zien dat voorvallen op social media die buiten schooltijd gebeuren ook een grote impact hebben onder schooltijd. Dit is merkbaar door ruzies, onrust en spanningen bij of tussen leerlingen.
Ingrijpen als school is daarom erg belangrijk. Leerlingen moeten zich veilig voelen op school en het aanpakken van een incident is hier een onderdeel van. Aanleidingen kunnen bijvoorbeeld ruzies zijn of buitensluiten, maar ook het verspreiden van beeldmateriaal en het hacken van accounts.
Het is belangrijk dat je als docent of schoolleiding altijd reageert op het voorval. Op deze manier geef je grenzen aan. Mogelijkheden om te reageren zijn het incident bespreken en maatregelen treffen richting de dader. Daarnaast is het belangrijk om het team en de ouders te informeren. Vergeet niet om het slachtoffer hulp te bieden door te wijzen op de vertrouwenspersoon en afhankelijk van de ernst van het incident de politie.
Mocht je als school al preventief aan de slag willen gaan met deze onderwerpen? Kijk dan eens naar het onderwijsaanbod van #welovesociety.
Thijs Vonkeman is de nieuwe accountmanager van #welovesocietyDeze maand is het team van...
Item bekijkenDoor de komst van social media is nepnieuws amper meer te vermijden. Met name de jonge...
Item bekijkenColumn door: Evie Langeveld Bij toeval kwam ik vorige week een documentaire van de...
Item bekijkenHeb jij de vier stippen op de hand van onze trainer Kevin al voorbij zien komen? De...
Item bekijken