#welovesociety 26-02-2019 - Actueel item

Sexy foto's versturen. Veel mensen doen het, maar wat zijn de consequenties?

Het blijkt dat veel jongeren zich niet genoeg beseffen wat de gevolgen zijn van het doorsturen van sexy foto's. Elsbeth Reitzema van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers geeft daarover het volgende aan "Degenen die erop staan kunnen zich schuldig voelen, zich ervoor schamen, uitgelachen worden. Ze willen misschien niet meer naar school of zelfs niet meer leven." Kortom het is een groot probleem. Tijd voor bewustwording en gedragsverandering.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vorige maand een onderzoek uit laten voeren naar waarom jongeren naaktfoto's doorsturen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat er veel verschillende redenen zijn. Wraak nemen speelt vaak een grote rol, maar ook het versterken van vriendschappen of het ontladen van spanning. Wat ook genoemd wordt is het vergroten van de eigen populariteit. De politie raadt jongeren daarom aan om helemaal te stoppen met sexting. Hier denken andere organisaties echter anders over. Rutgers geeft aan niet zo ver te willen gaan. Het sturen van een foto naar een vriendje of vriendinnetje is geen probleem, maar het probleem zit hem in het doorsturen. Kortom, we moeten jongeren voorbereiden op de gevolgen. Ze moeten weten dat doorsturen zonder toestemming van iemand onder de 16 jaar zelfs strafbaar is.

Momenteel zien we dat er aandacht op middelbare scholen is voor dit onderwerp. Rutgers ziet het liefst dat er al voorlichtingen plaats vinden op de basisschool als het gaat om dit onderwerp. Bijna alle kinderen in groep 7 en 8 hebben al een mobiel en zitten op social media. Vroeg beginnen met voorlichten en jongeren bewust maken van de consequenties, voordat ze daadwerkelijk zelf met de foto's te maken krijgen is hun advies. En tot slot, krijg je sexy foto's doorgestuurd? Wis deze dan, meld het bij degene die erop staat en spreek degene die het doorstuurt aan. Help elkaar bewust te worden, alleen zo stopt het doorsturen.

Bron: nos.nl


Het laatste nieuws

Onderwijs

Home of esports en #welovesociety gaan de samenwerking aan

Na een verkennend traject hebben Home of esports en #welovesociety de handen...

Item bekijken
Bedrijfsleven Overheid

Vacatureclichés

Vacatureclichés. Als ik jou vraag wat dat zijn, is de kans heel groot dat je antwoordt...

Item bekijken
Onderwijs

FAQ: Wat is het verschil tussen online en offline pesten?

Het verschil tussen online en offline pesten bevindt zich in een grijs gebied. Dit komt...

Item bekijken
Bedrijfsleven Overheid

FAQ: Hoe herken je discriminatie tijdens het werving- en selectieproces?

Vaak ligt discriminatie tijdens het werving- en selectieproces er niet dik bovenop. Let...

Item bekijken

mensen hebben ons #welovesociety
statement onderschreven, jij ook?

(Locaties zijn indicatief)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief