#welovesociety 26-02-2019 - Actueel item

Sexy foto's versturen. Veel mensen doen het, maar wat zijn de consequenties?

Het blijkt dat veel jongeren zich niet genoeg beseffen wat de gevolgen zijn van het doorsturen van sexy foto's. Elsbeth Reitzema van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers geeft daarover het volgende aan "Degenen die erop staan kunnen zich schuldig voelen, zich ervoor schamen, uitgelachen worden. Ze willen misschien niet meer naar school of zelfs niet meer leven." Kortom het is een groot probleem. Tijd voor bewustwording en gedragsverandering.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vorige maand een onderzoek uit laten voeren naar waarom jongeren naaktfoto's doorsturen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat er veel verschillende redenen zijn. Wraak nemen speelt vaak een grote rol, maar ook het versterken van vriendschappen of het ontladen van spanning. Wat ook genoemd wordt is het vergroten van de eigen populariteit. De politie raadt jongeren daarom aan om helemaal te stoppen met sexting. Hier denken andere organisaties echter anders over. Rutgers geeft aan niet zo ver te willen gaan. Het sturen van een foto naar een vriendje of vriendinnetje is geen probleem, maar het probleem zit hem in het doorsturen. Kortom, we moeten jongeren voorbereiden op de gevolgen. Ze moeten weten dat doorsturen zonder toestemming van iemand onder de 16 jaar zelfs strafbaar is.

Momenteel zien we dat er aandacht op middelbare scholen is voor dit onderwerp. Rutgers ziet het liefst dat er al voorlichtingen plaats vinden op de basisschool als het gaat om dit onderwerp. Bijna alle kinderen in groep 7 en 8 hebben al een mobiel en zitten op social media. Vroeg beginnen met voorlichten en jongeren bewust maken van de consequenties, voordat ze daadwerkelijk zelf met de foto's te maken krijgen is hun advies. En tot slot, krijg je sexy foto's doorgestuurd? Wis deze dan, meld het bij degene die erop staat en spreek degene die het doorstuurt aan. Help elkaar bewust te worden, alleen zo stopt het doorsturen.

Bron: nos.nl


Het laatste nieuws

De puberteit, wat gebeurt er toch allemaal?

De puberteit is de periode om los te komen van je ouders. Help, dat is eng. Wat wordt er...

Item bekijken
Onderwijs

Regeren is vooruitzien

Het is 8.25 uur. Langzaam druppelen de leerlingen de klas binnen. “Een les over internet....

Item bekijken
Bedrijfsleven Overheid

Mensenrechten voor iedereen

Vandaag is de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Oftewel: een dag om extra...

Item bekijken

Full Focus

Full focus. Ik hou van deze term. Hier schuilt vooral een verlangen in. Ik hou er nu...

Item bekijken

mensen hebben ons #welovesociety
statement onderschreven, jij ook?

(Locaties zijn indicatief)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief