#welovesociety 04-04-2019 - Actueel item

Social media als schandpaal: mag dat?

Steeds vaker wordt social media gebruikt als schandpaal. Particulieren en ondernemers die na incidenten camerabeelden op het internet plaatsen om de daders eerder te kunnen achterhalen: het gebeurt regelmatig. Maar mag dit eigenlijk wel?

Al langer plaatsen verschillende ondernemers camerabeelden op internet van winkeldiefstal en andere vergrijpen met als doel het pakken van de dader. Het is een lastig dilemma. Enerzijds wordt iemand zijn privacy geschonden, het is namelijk bijna onmogelijk om de beelden weer offline te krijgen, anderzijds is het een snelle manier om de zaak op te lossen.

Eerder werd een wetvoorstel gepresenteerd, waarin stond dat organisaties en particulieren camerabeelden mogen publiceren om misdrijven te helpen oplossen, nu blijkt dat dit voorstel is verworpen. Volgens het OM moet men voorzichtig zijn als het gaat over dit soort praktijken. “Recht op privacy is een grondrecht van iedereen,” vindt Tineke Zwart, woordvoerder van OM Oost-Nederland.

AVG
Wanneer camerabeelden op internet worden gezet, is de kans groot dat deze beelden voor altijd op internet blijven staan. En juist dat mag niet. Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mogen alleen persoonsgegevens van een ander gepubliceerd worden als iemand daar een wettelijke grondslag voor heeft.

Bron: De Stentor

Het laatste nieuws

De puberteit, wat gebeurt er toch allemaal?

De puberteit is de periode om los te komen van je ouders. Help, dat is eng. Wat wordt er...

Item bekijken
Onderwijs

Regeren is vooruitzien

Het is 8.25 uur. Langzaam druppelen de leerlingen de klas binnen. “Een les over internet....

Item bekijken
Bedrijfsleven Overheid

Mensenrechten voor iedereen

Vandaag is de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Oftewel: een dag om extra...

Item bekijken

Full Focus

Full focus. Ik hou van deze term. Hier schuilt vooral een verlangen in. Ik hou er nu...

Item bekijken

mensen hebben ons #welovesociety
statement onderschreven, jij ook?

(Locaties zijn indicatief)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief