Steeds vaker wordt social media gebruikt als schandpaal. Particulieren en ondernemers die na incidenten camerabeelden op het internet plaatsen om de daders eerder te kunnen achterhalen: het gebeurt regelmatig. Maar mag dit eigenlijk wel?
Al langer plaatsen verschillende ondernemers camerabeelden op internet van winkeldiefstal en andere vergrijpen met als doel het pakken van de dader. Het is een lastig dilemma. Enerzijds wordt iemand zijn privacy geschonden, het is namelijk bijna onmogelijk om de beelden weer offline te krijgen, anderzijds is het een snelle manier om de zaak op te lossen.
Eerder werd een wetvoorstel gepresenteerd, waarin stond dat organisaties en particulieren camerabeelden mogen publiceren om misdrijven te helpen oplossen, nu blijkt dat dit voorstel is verworpen. Volgens het OM moet men voorzichtig zijn als het gaat over dit soort praktijken. “Recht op privacy is een grondrecht van iedereen,” vindt Tineke Zwart, woordvoerder van OM Oost-Nederland.
AVG
Wanneer camerabeelden op internet worden gezet, is de kans groot dat deze beelden voor altijd op internet blijven staan. En juist dat mag niet. Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mogen alleen persoonsgegevens van een ander gepubliceerd worden als iemand daar een wettelijke grondslag voor heeft.
Bron: De Stentor
Het is weer zomer en dat betekent dat velen van ons bijna mogen gaan genieten van...
Item bekijkenDeze zomer verlaat onze huidige Operationeel Manager #welovesociety. Evie heeft zich het...
Item bekijkenAls jij het doet, doe ik het ook Regelmatig bespreken we in klassen het onderwerp...
Item bekijkenIn onze nieuwe training over Gezonde Relaties bespreken we niet alleen het onderwerp...
Item bekijken