Voor scholen geldt de gouden regel, onderneem altijd actie naar aanleiding van ongewenst online gedrag. Vaak wordt er niets gedaan en is het lastig om te bepalen waar de verantwoordelijkheid ligt. Echter de praktijk laat zien dat ook voorvallen op social media die buiten schooltijd gebeuren een grote impact hebben onder schooltijd. Het is merkbaar door ruzies en onrust, maar ook zorgt het voor spanningen bij of tussen leerlingen.
Het is daarom belangrijk dat je als school ingrijpt. Leerlingen moeten zich veilig voelen op school en het aanpakken van een incident is hier een onderdeel van. Aanleidingen kunnen zijn ruzies of buitensluiten, maar ook het verspreiden van beeldmateriaal en het hacken van accounts.
Het is belangrijk dat je als docent of schoolleiding altijd reageert op het voorval. Op deze manier geef je grenzen aan. Het is belangrijk het incident te bespreken en maatregelen te treffen richting de dader. Daarnaast is het belangrijk om het team en de ouders te informeren. Vergeet niet om het slachtoffer hulp te bieden door te wijzen op de vertrouwenspersoon en afhankelijk van de ernst van het incident de politie.
Bron: School en veiligheid
Toen je jong was sprak je waarschijnlijk ergens in de buurt af met je vrienden. Maar...
Item bekijkenStichting Omgaan met Pesten staat vanaf nu op de lijst van het Nationaal Sportakkoord. Al...
Item bekijken#welovesociety en Meester en Meester zijn per 1 januari een unieke samenwerking aangegaan...
Item bekijken'Kinderen moeten niet te veel naar hun beeldscherm staren.' Het is een uitspraak die je...
Item bekijken