#welovesociety 18-02-2020 - Actueel item

Vacatureclichés

Vacatureclichés. Als ik jou vraag wat dat zijn, is de kans heel groot dat je antwoordt met: ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’, ‘marktconform salaris’, ‘flexibel’, of ‘goed samenwerken, maar ook zelfstandig kunnen werken’.

Een vacature wordt geschreven omdat er wordt gezocht naar iemand die de functie uit kan voeren. En niet zomaar een functie, nee: deze specifieke functie. Waarom komen er dan in zo veel vacatures, zoveel dezelfde termen terug? Wat maakt iemand dan geschikt voor deze vacature, of wat maakt juist deze vacature onderscheidend van een andere? De werkloosheid is laag en de vacatures vliegen je om de oren. Tijd om daar eens wat meer aandacht aan te besteden, want je wilt de beste kandidaat vinden voor deze vacature. En hem niet nog drie keer uitzetten, omdat iemand telkens niet geschikt genoeg bleek.

Een vacature is een wensenlijstje. Je bedenkt wat je nodig hebt en alles wat je fijn lijkt voor die functie, zet je in de ‘wij vragen'. Maar ja, alles wat je fijn lijkt… zo werkt het niet helemaal in het leven. Kijk eens om je heen. Zijn je vrienden perfecte vrienden, niks op aan te merken, 100% check van de wensenlijst? En je partner? En je collega’s? Grote kans dat iedereen zijn goede én zijn minder goede kwaliteiten heeft. Of dat er nog iets mist wat iemand perfect zou maken. Maar maakt dat diegene dan ook meteen ongeschikt om met jou bevriend te zijn? Of jouw partner? Of jouw collega? Zo werkt het ook met vacatures. Tuurlijk zijn er bepaalde competenties, opleidingen of ervaringen nodig voor een bepaalde functie. Maar denk eens kritisch na over wat je allemaal vraagt. Stel jezelf de volgende vraag:

Stel, jij hebt acht eisen in een vacature. Iemand heeft eis nummer 2 niet, of in mindere mate. Maakt het die persoon dan een ongeschikte kandidaat? Zo ja: eis laten staan. Zo niet: schrap hem uit je vacature. Want als die persoon ook zonder die eis de functie uit kan voeren, wil je die toch niet mislopen?

Vrouwen hebben de neiging om pas te solliciteren op een functie wanneer ze aan minimaal 6 van de 7 eisen voldoen. Bij mannen ligt dat lager: als zij er over 3 of 4 van de 7 beschikken, is dat ongeveer de helft en dus voldoende om te reageren. Hoe meer eisen jij dus stelt, hoe groter de kans dat mensen niet reageren.

Wat zoek je écht en waar kun je niet zonder? En is deze eis functierelevant? Of is het een mooie bijkomstigheid? Allemaal vragen die jou kunnen helpen om je vacaturetekst te optimaliseren én die beste kandidaat te overtuigen om met een flinke dosis enthousiasme op jouw vacature te reageren!

Door: Anouk Hegeman

Het laatste nieuws

Stichting Omgaan met Pesten vanaf nu op de lijst van het Nationaal Sportakkoord

Stichting Omgaan met Pesten staat vanaf nu op de lijst van het Nationaal Sportakkoord. Al...

Item bekijken

#welovesociety en Meester en Meester slaan handen ineen omtrent RI&E

#welovesociety en Meester en Meester zijn per 1 januari een unieke samenwerking aangegaan...

Item bekijken
Onderwijs Praktijk- en speciaal onderwijs

Whitepaper 'Jouw kind online!'

'Kinderen moeten niet te veel naar hun beeldscherm staren.' Het is een uitspraak die je...

Item bekijken

Terugblik: onze kijk op 2020

Toen we 2020 aftrapten had niemand kunnen voorzien hoe dit jaar zouden eindigen. Het werd...

Item bekijken

mensen hebben ons #welovesociety
statement onderschreven, jij ook?

(Locaties zijn indicatief)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Download aanvragen

Vul onderstaand formulier in en ontvang de digitale download-link direct per e-mail.

Hiermee stemt u in dat wij eenmalig contact met u mogen opnemen