shape

#welovesociety 21-05-2019 - Actueel item

Vier types pestkoppen op werk! Wat kan je doen?

De Amerikaanse psychologen Gary en Ruth Namie zijn de grondleggers van het Workplace Bullying Institute en willen pesten van de werkvloer verbannen. Als je gepest wordt hoef je niet machteloos toe te kijken. Ze beschrijven vier types van pestkoppen op het werk en wat je er tegen kunt doen.

Geestelijk en lichamelijk kun je grote gevolgen ondervinden van pesten. Denk hierbij onder andere aan hoge bloedruk, stress, depressie en angst. Je werk kan een plek worden waar je altijd bang bent en waar je nooit jezelf kunt zijn. Volgens cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is 1 op de 8 werknemers slachtoffer van pesten op het werk, grensoverschrijdend gedrag of discriminatie. Met name in de vervoerssector en de industrie zijn deze cijfers hoog.

Types pestkoppen
Er zijn vier types pestkoppen die je tegen kunt komen op het werk. Wanneer je iets tegen het pesten wilt doen, is het belangrijk om te weten wie je tegenover je hebt.

 1. De schreeuwlelijk
  Het eerste type is ‘de schreeuwlelijk’. Deze herken je door zijn agressieve communicatie. Deze pestkop wil niet alleen zijn slachtoffer angst aanjagen, maar ook zijn collega’s. Het gaat hierbij naast schreeuwen ook om het sturen van boze e-mails of agressieve lichaamstaal.
 2. De eeuwige criticus
  Het tweede type is de eeuwige criticus. Deze pestkop ontmoedigt en vernedert door alles tot in het kleinste detail te bekritiseren. Wat je ook doet, het is nooit goed. Hij of zij zal je niet openlijk aanvallen, maar eerder een-op-een of wijst het team bij een bespreking graag op jouw gemaakte fouten. De eeuwige criticus is goed in buitensluiten en grappen maken over jou, met als gevolg dat je zelfvertrouwen en de werkprestaties omlaag gaat

 3. De poortwachter
  Het derde type is de poortwachter. Deze persoon manipuleert en verhindert je in je werk, waardoor hij of zij dit zelf kan bekritiseren. De poortwachter zorgt ervoor dat je bepaalde informatie niet krijgt, niet uitgenodigd wordt, minder tijd krijgt dan een ander of het zonder hulp moet uitzoeken. Hierdoor kun je niet anders dan falen. Als dit type je leidinggevende is, kan hij of zij een slechte beoordeling geven terwijl je prestaties toch echt wel redelijk waren.
 4. De schijnheil
  Het vierde type is de schijnheil. Deze steekt graag een mes in de rug van het slachtoffer en is moeilijk te verslaan. Het is soms onduidelijk wat de bedoelingen zijn van deze persoon. Hij doet alsof hij je beste vriend is en voor je vecht, maar ondertussen ondermijnt hij je achter je rug om door te zeggen dat je onbetrouwbaar bent en je het niet kunt. Vaak moeten anderen deze gesprekken geheim houden waardoor het moeilijk is om het te ontdekken.


Tips
Je kunt wat tegen deze types pestkoppen doen. De volgende tips helpen hier bij:

 • Zeg er iets van. Op deze manier voorkomt het slachtoffer dat hij in de ogen van de pester een geschikt doelwit is. Wat je beter niet kunt doen is het weg relativeren; een scheve machtsverhouding ontstaat snel en is moeilijk te herstellen.
 • Geef aan dat je het niet leuk vindt en leg uit waarom het een probleem is. Benoem iemand zijn naam zoveel mogelijk en maak gebruik van je lichaamstaal. Zorg ervoor dat je zelfverzekerdheid uitstraalt door rechtop te staan, armen langs je zij en je neus omhoog.
 • Houd aantekeningen bij en leg feiten schriftelijk vast.
 • Zorg goed voor jezelf buiten werktijd door afleiding te zoeken en jezelf lichamelijk en geestelijk positief te beïnvloeden.
 • Ken daarnaast de regels. Volgens de Arbowet valt pesten onder psychosociale belasting en werkgevers zijn verplicht hier beleid op te voeren. Gebeurt het pesten op één van de discriminatiegronden dan word je als werknemer ook beschermd door de Wet Gelijke Behandeling en kan je een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens.
 • Leg je leidinggevende uit wat er aan de hand is en wat je al hebt gedaan. Is je baas de pester? Zoek dan naar iemand op een leidinggevende positie die je vertrouwt. Dit kan ook iemand van HR zijn.

Bron: AD.nl

Het laatste nieuws

Algemeen

Zo neem jij een 'digitale detox'

Het is weer zomer en dat betekent dat velen van ons bijna mogen gaan genieten van...

Item bekijken
Algemeen

We zwaaien uit!

Deze zomer verlaat onze huidige Operationeel Manager #welovesociety. Evie heeft zich het...

Item bekijken
Onderwijs

Waarom we allemaal kuddedieren zijn...

Als jij het doet, doe ik het ook Regelmatig bespreken we in klassen het onderwerp...

Item bekijken
Algemeen

#welovesociety heeft een NIEUWE training!

In onze nieuwe training over Gezonde Relaties bespreken we niet alleen het onderwerp...

Item bekijken

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Download aanvragen

Vul onderstaand formulier in en ontvang de digitale download-link direct per e-mail.

Hiermee stemt u in dat wij eenmalig contact met u mogen opnemen