shape

#welovesociety 09-11-2021 - Actueel item

Week van de mediawijsheid

Toen je jong was sprak je waarschijnlijk ergens in de buurt af met je vrienden. Maar vraag een jongere nu eens wat hij doet met zijn extra vrije tijd waarbij ‘social distancing’ de norm is geworden. Grote kans dat veel contacten zich via social media afspelen. Online zijn is tegenwoordig een levensbehoefte. Het is een mogelijkheid om in contact te blijven met je vrienden. Sociale contacten zijn ontzettend belangrijk voor jongeren. Ze staan veel meer (online) in contact met elkaar dan wij denken: jongeren hebben gemiddeld 31% van de 24 uur per dag contact met andere, via sociale media (HBSC, 2017).

Helaas heeft het gebruik van sociale media niet altijd positieve kanten. Ruim 100.000 jongeren hebben jaarlijks te maken met pesten, roddelen, chantage of bedreiging(en) via het internet (CBS). Niet iedereen is zich bewust van de risico’s van online gedrag. Uit cijfers blijkt dat dit steeds vaker nare gevolgen heeft.

Deze week is het de week van de mediawijsheid met dit jaar als thema: Samen Sociaal Online. Wat vinden wij als samenleving belangrijk in de online wereld en hoe word je weerbaarder of digitaal vaardig? Vragen zoals deze worden behandeld tijdens deze nationale week.

Wist je dat bijna 65% van de ouders het weet niet wanneer hun kind een negatieve ervaring heeft opgedaan op het internet? Je kunt hierbij denken aan cyberpesten, maar ook aan grooming. Grooming betekent digitaal kinderlokken, oftwel het benaderen van kinderen voor seksueel contact. Dit is in Nederland verboden. Juist het hierover praten met kinderen, kan narigheid voorkomen. Is er al wat voorgevallen? Complimenteer het kind voor het vragen om hulp en geef steun. Dit kan je doen door het verhaal serieus te nemen en hier goed naar te luisteren. Stel samen een plan van aanpak op en doordenk dit goed. Straf het kind vooral niet door alle digitale apparaten af te nemen, maar overleg waar hij/zij behoefte aan heeft en geef advies.

Weet je niet of je kind iets vervelends heeft meegemaakt? Aan jongeren uit het voortgezet onderwijs kan je het beste direct vragen of zij iets hebben meegemaakt of meemaken op het gebied van pesten. Uit onderzoek is gebleken dat dit het effectiefst werkt voor deze doelgroep (Steeman, 2021).

Hoe zorg je er voor dat een kind weerbaarder wordt om (cyber)pesten te voorkomen op sociale media?

  • Zorg ervoor dat je een privé account hebt op sociale media
  • Wees zeer selectief in het accepteren van een vriendschapsverzoek. Stel jezelf de vragen: hoe goed ken ik die persoon? En is het nodig dat diegene alles van mij mag weten?
  • Deel nooit privé gegevens, zoals geboortedatum, adres, klas etc

Het laatste nieuws

Week van de mediawijsheid

Toen je jong was sprak je waarschijnlijk ergens in de buurt af met je vrienden. Maar...

Item bekijken

Stichting Omgaan met Pesten vanaf nu op de lijst van het Nationaal Sportakkoord

Stichting Omgaan met Pesten staat vanaf nu op de lijst van het Nationaal Sportakkoord. Al...

Item bekijken

#welovesociety en Meester en Meester slaan handen ineen omtrent RI&E

#welovesociety en Meester en Meester zijn per 1 januari een unieke samenwerking aangegaan...

Item bekijken
Onderwijs

Whitepaper 'Jouw kind online!'

'Kinderen moeten niet te veel naar hun beeldscherm staren.' Het is een uitspraak die je...

Item bekijken

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Download aanvragen

Vul onderstaand formulier in en ontvang de digitale download-link direct per e-mail.

Hiermee stemt u in dat wij eenmalig contact met u mogen opnemen