#welovesociety 30-01-2019 - Actueel item

Wel of geen mobiele telefoon in de klas?

Leerlingen en mobiele telefoons: ze zijn onafscheidelijk. Het is dan ook vaak een grote ergernis van docenten. Leerlingen zijn sneller afgeleid en letten niet meer op in de les. Daarnaast zorgt de online wereld voor steeds minder face-to-face contact tussen leerlingen onderling. Kunnen we de mobiele telefoons nog weren uit de klas in een tijd waar leerlingen 21-eeuwse vaardigheden aan moeten leren en waar de online wereld net zo belangrijk geworden is als eten, drinken en zuurstof?

In een poll van AD.nl ‘mobieltjes in de klas?’ geeft 19% van de docenten aan mobieltjes in de klas thuis te vinden horen, 81% vindt van niet. Mediawijsheid-experts geven aan dat er niet één antwoord is op de vraag of mobieltjes wel of niet thuishoren in de klas. Juist het gesprek en de discussie aangaan is belangrijk. Mobiele telefoons worden nu nog te vaak gebruikt voor niet school gerelateerde zaken.

De online wereld

Het is belangrijk dat scholen handvatten bieden aan leerlingen hoe ze om moeten gaan met telefoons en social media. Het gaat hierbij niet alleen om het gebruik, maar ook de stress die het met zich meebrengt door altijd bereikbaar te zijn. Zaken als sexting, (nep)nieuws, (game) verslaving en cyberpesten spelen ook een belangrijke rol, net als het benoemen van de positieve kant. Via de online wereld kun je veel kennis tot je nemen en is er een ruim aanbod aan informatie beschikbaar. Denk aan het vinden van werk, het bekijken van een filmpje of het samen overleggen over het huiswerk in een WhatsApp groep.

Wegwijs maken

Kortom, het gaat om de combinatie van het toepassen en integreren van digitale vaardigheden en middelen in de les. Mobieltjes zijn voor jongeren, maar ook voor volwassenen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Jongeren hebben hun eigen manier van sociaal zijn, een manier die volwassenen vaak niet begrijpen. De wereld verandert. Het is de kunst om jongeren wegwijs te maken, zodat ze de online wereld effectief en veilig kunnen inzetten.

Bron: AD

Het laatste nieuws

Bedrijfsleven Overheid

Whitepaper Selecteren zonder vooroordelen

Je kunt er niet om heen: de black lives matter movement (#blm) is volop in het nieuws....

Item bekijken

Subsidieregeling inhaal- en ondersteuningsprogramma’s onderwijs

De subsidieregeling inhaal- en ondersteuningsprogramma’s onderwijs is bedoeld voor het...

Item bekijken
Onderwijs Bedrijfsleven Overheid

Zorg goed voor elkaar!

Thuiswerken en zijn levert veel mooie momenten op. Thuis van dichtbij je kind zien...

Item bekijken
Bedrijfsleven Overheid

Bewustwording door verschillen te waarderen

Trainster 'Selecteren zonder vooroordelen' Anouk Hegeman gaat in gesprek met Birgit...

Item bekijken

mensen hebben ons #welovesociety
statement onderschreven, jij ook?

(Locaties zijn indicatief)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Download aanvragen

Vul onderstaand formulier in en ontvang de digitale download-link direct per e-mail.

Hiermee stemt u in dat wij eenmalig contact met u mogen opnemen