“De training geeft inzicht in (voor)oordelen, ook die van jezelf. Daarnaast krijg je hele praktische tools om het selectieproces te verbeteren.”
Elke dag maken wij op basis van onze ingebouwde vooroordelen honderden snelle beslissingen over mensen. Meestal zijn deze vooroordelen onschuldig. Denk bijvoorbeeld aan de eerste indruk van je nieuwe collega. Soms kunnen onbewuste vooroordelen grote gevolgen hebben. Het goede nieuws: het is mogelijk om je eigen vooroordelen te herkennen en daarnaar te handelen.
Deze training is ontwikkeld door het College voor de Rechten van de Mens.
Het doel van de training is dat deelnemers meer inzicht krijgen in hun eigen vooroordelen en de daarbij horende stereotyperingen. De voorbeelden die we in de training behandelen zijn dan ook zeer praktijkgericht en onderbouwd met theoretische- en juridische kennis. Er is veel ruimte voor interactie, waarin de confrontatie met eigen vooroordelen wordt opgezocht.
Tijdens deze interactieve voorlichting besteden we aandacht aan de volgende onderwerpen:
“De training geeft inzicht in (voor)oordelen, ook die van jezelf. Daarnaast krijg je hele praktische tools om het selectieproces te verbeteren.”
‘’De training selecteren zonder vooroordelen vond ik erg nuttig en inspirerend. Op een confronterende manier liet de trainster zien hoe je onbewust toch vooroordelen hebt, ook al denk je van niet. Goed om je daar bewuster van te zijn. Maakt me in mijn dagelijks werk zeker bewuster, dus veel van opgestoken!’’
"Onlangs hebben wij via verschillende webinars de training 'Omgaan met vooroordelen' gevolgd. In Almere willen we dat iedere Almeerder werk kan maken van zijn of haar talenten ongeacht leeftijd, levensovertuiging, geaardheid, beperking of andere achtergrond. We kunnen het ons simpelweg niet veroorloven dat cv’s opzij geschoven worden op basis van vooroordelen want we hebben iedere Almeerder nodig. We zien de diverse talenten als kracht en motor voor onze stad. Diversiteit is de basis maar we werven op talent en potentie. Wij streven ernaar om een voorbeeldrol te vervullen in onze stad.
Inclusiviteit betekent dat wij een cultuur in onze organisatie willen waarin welknemers zich thuis en gewaardeerd voelen. Wil effectief diversiteitsbeleid slagen dan heb je een inclusieve cultuur nodig, anders stromen nieuwe groepen weer uit en ontstaan er eilandjes in de organisatie. Een inclusieve cultuur leidt dus tot het beter stroomlijnen van divers samengestelde groepen wat op den duur leidt tot aantrekken en behouden van ondervertegenwoordigde groepen zoals jongeren, cultureel diverse groepen en LHBTQ+’ers."
"De webinar biedt een goede combinatie van theorie en interactie. En het gaf vooral ook concrete inzichten en tips die je direct kunt toepassen in je werk."