Voor de Landelijke Week tegen Pesten hebben wij lesmateriaal ontwikkeld voor groep 5 t/m 8 van basisscholen. Bekijk hieronder het lesmateriaal.
Download Lesmateriaal Groep 5 t/m 8 |
De leerlingen zitten in groepjes van vijf personen. Het is de bedoeling dat de leerlingen om de beurt met een dobbelsteen gooien en de vraag bij dit nummer beantwoorden over een andere leerling (bijvoorbeeld diegene die rechts/links van je zit). Vervolgens vertelt diegene of het antwoord wel of niet klopt en geeft anders het goede antwoord. Na het geven van het antwoord geven ze de dobbelsteen door aan de volgende in het groepje.
Download hiernaast het lesonderdeel 'We zijn allemaal anders' uit les 1.
Ga met de klas in gesprek over de antwoorden die zijn gegeven. Waarom dacht jij een bepaald antwoord bij hem of haar? Waar komt die gedachte vandaan denk jij? Heb je wel eens vaker een gedachte over iemand zonder dat je deze persoon gesproken hebt? Vervolgens ga je het gesprek aan over het denken in hokjes. Steek het positief in. Het denken in hokjes is eigenlijk het categoriseren van mensen. Vaak heeft het een negatieve lading maar het kan juist ook heel nuttig zijn. Wanneer we denken in hokjes krijgen we overzicht in ons hoofd. Welke hokjes kunnen de leerlingen allemaal bedenken? En wat kan je juist van iemand leren die anders is dan jij?
Print de bingokaarten uit. De leerlingen lopen door het lokaal en gaan in gesprek met andere leerlingen om hun bingokaart te vullen. Ze kunnen de naam van de leerlingen invullen op de bingokaart bij de juiste omschrijving. Op deze manier ontdekken ze dat iedereen anders is. Dat maakt het leuk. We leren van en met elkaar.
Download hiernaast het lesonderdeel 'Ga op zoek naar iemand die...' uit les 1.
Deze les kan je afsluiten door het volgende raadsel mee te geven aan de leerlingen:
Geef alleen maar foute antwoorden.
1. Welke kleur heeft jouw koffiekopje?
2. Wat is de naam van onze minister-president? 3. Wat is de lengte van de Eiffeltoren?
Je zult merken dat ze bij de eerste vraag een kleur zullen noemen, bij de tweede een andere naam zullen verzinnen (mogelijk zelfs een man) en bij de derde vraag met een lengtemaat zullen komen. We denken als mensen in hokjes en vinden het lastig om daar buiten te denken. Dit helpt ons ook om snel informatie te filteren, maar het beperkt ons ook.
Download hiernaast het lesonderdeel 'Samen aan de slag' uit les 1.
De leerlingen schrijven een droomverhaal. Hoe ziet jouw ideale schooljaar/klas eruit? Aan de hand van dit verhaal schrijven ze twee afspraken op die ze graag willen maken met de klas en die bijdragen aan een fijne groepssfeer en een leuk schooljaar.
Download hiernaast het lesonderdeel 'Jouw ideale schooljaar' uit les 2.
Aan de hand van de droomverhalen die de leerlingen hebben geschreven ga je met de klas in gesprek. Wat vinden zij belangrijk? De leerlingen mogen allemaal kort vertellen welke twee afspraken zij hebben opgeschreven die zij belangrijk vinden. Eventueel kan je deze opschrijven op het bord en turven hoe vaak dezelfde afspraak voorkomt. Vervolgens kies je met de klas de vijf belangrijkste afspraken en deze noteer je op een groot vel.
Download hiernaast het lesonderdeel 'Groepsafspraken maken' uit les 2.
De leerlingen kunnen het vel met hierop de groepsafspraken versieren. Vervolgens hang je deze afspraken op. Zorg ervoor dat alle leerlingen de gemaakte afspraken kunnen zien.
Download hiernaast het lesonderdeel 'Groepsafspraken ophangen' uit les 2.
De leerlingen gaan in groepjes van drie een zo hoog mogelijke toren bouwen in 15 minuten. De toren moet zonder ondersteuning kunnen blijven staan. De hoogst mogelijke toren mag in de klas blijven staan.
Vervolgens krijgen de leerlingen 10 minuten om te bedenken welke kwaliteiten ze bij hun groepsgenoten hebben gezien. Ze schrijven één compliment op per persoon op een post-it. Dit is de eerste vulling voor de complimentenboom, zie de kern van deze les.
Download hiernaast het lesonderdeel 'Kwaliteiten en complimenten' uit les 3.
De leerlingen lezen voor welk compliment ze geven aan hun klasgenoot. Vervolgens hangen ze dit compliment op in de takken van de complimentenboom. De stam van de complimentenboom wordt gebruikt voor de wekelijkse tip en top voor de hele klas.
Download hiernaast het lesonderdeel 'Complimentenboom vullen' uit les 3.
Deel elke vrijdag met elkaar de leuke momenten van de week. Schrijf één top op over wat er goed ging. Hang deze op in de stam van de boom. Bedenk ook met elkaar een tip. Met welke tip willen jullie de komende week aan de slag als klas? Deze komt ook in de stam, zodat deze tip gedurende de komende tijd uit kan groeien tot een top. Eventueel kan je er voor kiezen om de takken van de complimentenboom verder aan te vullen door elke week één leerling centraal te stellen en hierover nieuwe complimenten met elkaar te bedenken.
Download hiernaast het lesonderdeel 'Tip van de week' uit les 3.