shape
Lesmateriaal

Week tegen Pesten 2020 | Klas 1 en 2

Voor de Landelijke Week tegen Pesten hebben wij lesmateriaal ontwikkeld voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Bekijk hier de lessen.

Downloads voor deze les:

PDF Download Lesmateriaal Klas 1 en 2  

Benodigde lesmaterialen

Pen, papier en stiften
Bord en krijt
Theedoek

Les 1 - hokjesdenken

  1 uur

Hokjesdenken

Ga eerst het gesprek aan met de klas over wat hokjes denken is. Steek het positief in. Het denken in hokjes is eigenlijk het categoriseren van mensen. Denken in hokjes heeft vaak een negatieve lading maar kan juist ook heel nuttig zijn. Wanneer we in hokjes denken krijgen we overzicht in ons hoofd. In welke hokjes pas jij allemaal?

Download hiernaast het lesonderdeel 'Hokjesdenken' uit les 1.

Verbinden vs buitensluiten

Met het denken in hokjes kun je verbinden, zoals bij de eerste activiteit, maar ook buitensluiten. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat het Nederlands elftal speelt, iedereen is dan even Oranje fan en past in hetzelfde hokje. Wanneer Ajax tegen Feyenoord speelt zijn deze Oranje fans weer verdeeld over de clubs.

Als eerste opdracht zoeken de leerlingen de verbinding met klasgenoten die in hetzelfde hokje zitten. Geef ze hier plusminus vijf minuten voor.

Na vijf minuten gaan ze op zoek naar een klasgenoot die niet één hetzelfde hokje heeft opgeschreven. Is deze klasgenoot te vinden? Zo ja, onderzoek dan of je ondanks de verschillen toch overeenkomsten kan vinden met el- kaar. Kan je deze persoon niet vinden ga dan met elkaar in gesprek over de hokjes waarin je geen overeenstem- ming hebt met elkaar. Wat valt je op? Is deze persoon heel anders? Wat kan je van hem/haar leren?

Download hiernaast het lesonderdeel 'Verbinden vs buitensluiten' uit les 1.

Raadsel

Ga met de klas in gesprek over in hokjes denken en be- spreek wat ze hebben ervaren en gezien? Deze les kan je afsluiten door het volgende raadsel mee te geven aan de leerlingen:

Geef alleen maar foute antwoorden.
1. Welke kleur heeft jouw koffiekopje?
2. Wat is de naam van onze minister-president?
3. Wat is de lengte van de Eiffeltoren?

Je zult merken dat ze bij de eerste vraag een kleur zullen noemen, bij de tweede een andere naam zullen verzinnen (mogelijk zelfs een man) en bij de derde vraag met een lengtemaat zullen komen. We denken als mensen in hokjes. Dit helpt ons ook om snel informatie te filteren, maar het beperkt ons ook.

Download hiernaast het lesonderdeel 'Raadsel' uit les 1.

Les 2 - Samenwerken en elkaar beter leren kennen

  10 minuten

Op volgorde van...

Na een aantal weken kennen de leerlingen elkaar al aardig goed. Maar hoe goed eigenlijk? Schuif de tafels en stoelen opzij en ga allemaal in een kring staan, of bij een groot lokaal kun je een lange rij vormen. Zodra iedereen staat mag er niet meer gepraat worden. De opdrachten moeten allemaal binnen 2 minuten worden uitgevoerd. De docent geeft nu de opdracht en houdt de tijd bij. Hoe goed kunnen de leerlingen samenwerken en kennen ze elkaar?

Download hiernaast het lesonderdeel 'Op volgorde van...' uit les 2.

Les 3 - Schrijf een brief

  30 minuten

Schrijf een brief aan je mentor

De leerlingen schrijven een brief aan jou als mentor. Ze vertellen hierin wie ze zijn en wat ze het allerliefste doen. Ze beschrijven hoe hun ideale schooljaar eruit ziet. Aan de hand van dit verhaal schrijven ze twee afspraken op die ze graag willen maken met de klas en die bijdragen aan een fijne groepssfeer en een leuk schooljaar.

Download hiernaast het lesonderdeel 'Schrijf een brief aan je mentor' uit les 3.

Samen regels opstellen

Aan de hand van de brieven die de leerlingen hebben geschreven ga je met de klas in gesprek. Wat vinden zij belangrijk? De leerlingen mogen allemaal kort vertellen welke twee afspraken zij hebben opgeschreven die zij belangrijk vinden. Eventueel kan je deze opschrijven op het bord en turven hoe vaak dezelfde afspraak voorkomt. Vervolgens kies je met de klas vijf afspraken welke je zichtbaar ophangt en welke gelden in de klas.

Download hiernaast het lesonderdeel 'Samen regels opstellen' uit les 3.

Les 4 - Tip & top

  5 minuten

Tip en top bord

Begin de eerste 5 minuten van de (mentor)les met het tip en top bord. Op het tip bord komen alle tips te staan die de leerlingen kunnen bedenken. Dit kan gaan over het huiswerk, bijvoorbeeld een handige website die je hebt gevonden om woordjes te oefenen, maar het kan ook gaan over de eerder opgestelde regels. Wat kan beter of wat is een tip waar iedereen wat aan kan hebben? Kies er elke week klassikaal een uit, of laat iedereen één keer aan bod komen. Behandel de tips voor de tops. Op de tops komen alle complimenten, wat ging super goed deze week als klas of wat was ontzettend leuk.

Download hiernaast het lesonderdeel 'Tip en top bord' uit les 4.

Les 5 - vertrouwen

  5 minuten

Vallen en opvangen

Vertrouwen de klasgenoten elkaar? Twee leerlingen gaan ruim een meter uit elkaar staan. Eén leerling gaat in het midden staan en laat zich als een plank van de ene leerling naar de andere duwen. Zorg dat je als opvanger/duwer stevig staat. Je kan steeds verder uit elkaar gaan staan als je meer vertrouwen hebt. Heb je echt lef? Pak dan de blinddoek en laat je vallen.

Download hiernaast het lesonderdeel 'Vallen en opvangen' uit les 5.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Download aanvragen

Vul onderstaand formulier in en ontvang de digitale download-link direct per e-mail.

Hiermee stemt u in dat wij eenmalig contact met u mogen opnemen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Om de download te kunnen starten vragen we je eerst in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Je kunt elk moment uitschrijven voor de nieuwsbrief.