shape
Lesmateriaal

Week Tegen Pesten 2019 | Groep 5 t/m 8

Voor de Week Tegen Pesten hebben wij lesmateriaal ontwikkeld. Bekijk hier de lessen voor groep 5 tot en met 8 van het basisonderwijs.

Downloads voor deze les:

PDF Download Lesmateriaal Groep 5 tm 8  
PDF Download Werkblad  
PDF Download Betekenis dobbelsteen cijfers  

Benodigde lesmaterialen

Dobbelsteen
Werkblad
Papier en stiften
Computer

Les 1 - Ben jij een online superheld?

  40 minuten

Ha superheld, wie ben jij?

Hoe goed kennen de leerlingen elkaar in de klas?

Weten de leerlingen waarvoor ze elkaar ’s nachts wakker mogen maken? Iedereen kan weleens hulp gebruiken, maar weten ze van elkaar welke hulp ze nodig hebben? Kennen de leerlingen elkaars superkracht? Allemaal vragen die ze niet zo vaak met elkaar bespreken. Juist dat gaan ze vandaag wel doen. Je kunt namelijk alleen een held zijn voor elkaar als je elkaars kwaliteiten en (super) krachten kent. Alleen dan kun je deze krachten en kwaliteiten inzetten en elkaar verder helpen.

Wie is jouw superheld?

Iedereen heeft een voorbeeld in zijn leven op wie hij of zij zou willen lijken. De leerlingen gaan aan de slag met de kwaliteiten van hun eigen superheld. De vraag is alleen: waarom is deze persoon een superheld voor jou? Leerlingen denken tijdens het maken van deze opdracht goed na over de kwaliteiten van zijn of haar superheld.

Wanneer je in je klas niet verder komt dan bijvoorbeeld Matthijs de Ligt, omdat hij zo goed kan voetballen of Enzo Knol, omdat hij zo leuk kan vloggen, kun je leerlingen de waaromvraag stellen of aan de gang laten gaan met open vragen als:

- Wat maakt hem een goede voetballer/vlogger?
- Wat kan hij met goed voetballen/vloggen voor een ander betekenen?
- Waarom wil iedereen de vlogs van Enzo Knol zien / waarom wil iedereen Matthijs de Ligt zijn in het veld / Wat maakt hem bijzonder / anders dan anderen?

Les 2 - Wees een (online) superheld

  1 uur

Wees een (online) superheld

Het is lastig om direct iets te verzinnen wat je voor een ander kan doen. Daarom is het goed om eerst met de leerlingen te brainstormen wat je voor een ander kunt doen. Je kunt hierbij denken aan:

- Iemand vragen om mee te spelen
- Iemand uitnodigen in een whatsappgroep
- Iemand helpen met zijn huis/schoolwerk
- Iets voor een ander maken of meenemen
- Iemand een leuk berichtje sturen via insta of snapchat - Etc.

Les 3 - Jij bent voor mij een superheld, omdat…

  15 minuten

Jij bent voor mij een superheld, omdat…

Het is voor de leerlingen erg leuk om in de komende maanden de heldendaden en kwaliteiten verder uit te breiden. Het is dan ook leuk om de poster een mooie plek in het lokaal te geven. Deze poster kun je met deze afsluitende activiteit nog verder uitbreiden en waar mogelijk herhalen gedurende het jaar.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Download aanvragen

Vul onderstaand formulier in en ontvang de digitale download-link direct per e-mail.

Hiermee stemt u in dat wij eenmalig contact met u mogen opnemen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Om de download te kunnen starten vragen we je eerst in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Je kunt elk moment uitschrijven voor de nieuwsbrief.